Koronavirus jako velký učitel

22. 03. 2020 14:23:28
Dosavadní vývoj nám dal cenné lekce do budoucna, ale ty opravdu zásadní nás ještě asi čekají. Nebojme se mluvit o případných rizicích a čím dříve začneme, tím více budeme mít času se připravit a zvládnout je! Nebát se přemýšlet!

Jsem příznivce projektu EU jako takového, ale musím uznat, že její vedení selhalo na celé čáře, ale to není jejich vina, ale těch co tam dosadili tyto prázdné panáky a loutky. Evropská Unie se drolí jako hrad z písku za každé jenom trochu vyhrocenější situace. Národní státy si navzájem zabavují zdravotnické pomůcky. Nikde ani náznak pomoci těžce zkoušené Itálii, to bychom opravdu alespoň symbolicky v celé Evropě nenašli několik stovek plicních ventilátorů? Alespoň symbolicky... Vedení EU se totálně odmlčelo poté, co se její prezidentka Ursula von der Leyen totálně zdiskreditovala absurdní kritikou států za uzavírán hranic o omezování volného pohybu osob a to v momentě, kdy už bylo jasné, že tyto omezení měla být provedena již dávno, ale nemá cenu řešit tuto politickou mrtvolu, to jenom pro ilustraci.

Takže dosavadní ponaučení je, že pokud jde jenom trochu do tuhého, tak se každý stará jenom sám o sebe. A já za tuhle lekci děkuji! Co z toho plyne pro nás? Naše země musí být soběstačná ve všech oblastech nutných pro základní fungování státu a společnosti. To znamená soběstačnost energetická, zemědělská a potravinářská, produkce alespoň základních léků a zdravotnických pomůcek a také do jisté míry bezpečnostní.

V energetice máme naštěstí nadprodukci elektřiny, kterou vyvážíme, výroba elektřiny je naprosto klíčová a musíme zůstat za každou cenu soběstační, přes to nejede vlak, i kdyby měl padnout vskutku nádherný zámek Jezeří u Horního Jiřetína, když nebude zbytí. Kdyby šlo opravdu do tuhého, tak budeme potřebovat ropu pro zajištění klíčové výroby a jako palivo pro veřejný sektor. Jinak nějaké vlaky a autobusy budou jezdit vždy a nožičky nebo kolo má také skoro každý. Ohřev vody by měl být také zajištěn. Zimy jsou mírné, v případě nutnosti se to překonat na nějaký nouzový režim. V této oblasti jsme myslím na tom docela dobře.

Naše potravinová soběstačnost není úplně ideální, dohledal jsem jenom starší údaje a ty mluví o celkem slušné nadprodukci obilí, ale co se týče masa, tak jsme cca na polovině. A toto má dvě roviny, zemědělská produkce a potravinářský průmysl. Jako premiér bych zadal ministru zemědělství vypracovat plán na případné bleskové osetí čehokoliv, co se dá jíst, kamkoliv je to ještě možné, takové plodiny přeci musí být, ne? Protože tipuji, že absurdity, jako biosložky do paliv padnou jako první. Obdobný scénář pro co nejrychlejší zvýšení živočišné výroby. Potravina je věc, která má reálnou hodnotu, kterou lidé budou potřebovat vždy. Nyní se rekvírují respirátory, ale co když se někdy budou rekvírovat i potraviny? Budeme na to čekat?

https://www.finance.cz/505788-sobestacnost-ceska/

https://www.denik.cz/ekonomika/hodne-psenice-malo-prasat-v-cem-neni-cesko-sobestacne-20161229.html

Léky a zdravotní pomůcky, to bude asi běh na delší trať, ale je opravdu nezbytné, abychom si základní věci vyráběli zde a nemuseli se nikde doprošovat, chápu, že země naší velikosti nemůže produkovat vše, ale některé věci bychom mohli dělat na základě dohody třeba se Slováky nebo Rakušany, možná i Poláky. Ale ty podmínky musí být pokud možno takové, aby je obě strany byly nuceny dodržet za každých okolností, zjednodušeně, závislost jeden na druhém. Nic jiného v krizi nefunguje.

Vnější bezpečnost. A toto prosím berte jako opravdu velmi hypotetickou, všeobecnou úvahu. Pokud by šlo opravdu do tuhého, tak je možné, že by se ostatní začali rozhlížet i po zdrojích okolo sebe. Samozřejmě, že by žádný stát nikdy neřekl, dejte nám své obilí, uhlí, ropu, zlato.. našla by se záminka a vznášeli nesmyslné požadavky, které by nakonec ospravedlnila vojenskou intervenci a následné podmanění dané země. Koneckonců, v historii nic nového. My samozřejmě nemáme se svojí velikostí nemáme šanci vyhrát případný intenzivní konflikt s mnohem silnějším protivníkem. Ale o to nejde, to nemusíme. Stačí, když naše ozbrojené síly budou schopny klást takovou míru odporu, že protivníkovi způsobí citelné, či alespoň dostatečně citelné ztráty. V podstatě je to vždy o tom, že 1+1=2. Pokud potencionální riziko přesáhne potencionální zisk, každý si raději ne 2x, ale 10x rozmyslí se pouštět do podobné akce.

Že by vše výše bylo extrémně nákladné? Dle mého je to prostě naprostá priorita a základ, vše ostatní jsou jenom luxusní nadbytečnosti. Mimochodem by to určitě nebylo dražší než plánovaná podpora vlády soukromým subjektům ve výši až !!1 bilionu!! CZK, což je dle mého naprostá šílenost a krátkozrakost, viz. můj předešlý blog. Potřebujeme především jídlo, elektřinu, bezpečnost a ne subvencovat dodavatele (či spíše jeho vlastníka, který využije alespoň poslední šanci se obohatit před zavíračkou) kabelů pro automotive, které půjde možná ke dnu tak jako tak.

Nejsem žádný odborník a vycházím jenom ze všeobecných znalostí. Je to úvaha v blogu pro pár čtenářů, ne žádná strategická studie. Prosím berte to tedy trochu s nadhledem a nesnažte se najít háček v každém detailu. Není to zároveň žádné malování čerta na zeď, ale zcela racionální klidná úvaha a kdo se jenom trochu kdy zajímal o historii, tak ví, že každé století pár opravdu krizových momentů mělo. Univerzální opatření, která zajistí elementární existenci funkční společnosti a státu i v těžkých dobách. Spoléhat se v základních věcech pokud možno co nejvíce na sebe samotné, bez ohledu na relativně vyšší náklady. Nadřadit bezpečnost v základních věcech ekonomice.

A nyní pozitivní závěr. Až se každý stát takto zabezpečí, tak opět můžeme začít znovu budovat a stavět společný dům a vzájemnou spolupráci. Ale už to bude spolek sebevědomých subjektů a nikoliv vystrašených neurotických existencí, které se při každém záchvěvu větru sobecky staví zády k ostatním a zoufale se snaží zachránit sami neberouc ohledy na nikoho dalšího. Celek je pevný tak, jak pevné jsou jeho jednotlivé části, z drolivých cihel pevný dům taky nepostavíte.

Autor: Robert Šimeček | neděle 22.3.2020 14:23 | karma článku: 11.96 | přečteno: 343x

Další články blogera

Robert Šimeček

Válka na Ukrajině prý potrvá minimálně ještě dalších 10 let

Takto halucinoval ředitel Odboru bezpečnostní politiky na ministerstvu zahraničí Počuch v titulním článku Idnes. Tato představa značí základní nepochopení toho, jaká je nyní na Ukrajině situace a hlavně kam to celé zatím směřuje.

5.8.2023 v 18:30 | Karma článku: 37.06 | Přečteno: 1396 | Diskuse

Robert Šimeček

Velká jarní ofenziva blábolení narazila na tvrdou realitu

Se značnou dávkou skepse jsem celé jaro četl články, kde se všichni předháněli v popisu, jak drtivě úspěšná a rychlá bude chystaná ofenziva. Jeden by řekl, že by bylo záhodno vystřízlivět, ale blouznění a blábolení pokračuje dál.

3.8.2023 v 16:37 | Karma článku: 36.88 | Přečteno: 1229 | Diskuse

Robert Šimeček

Černochová - hattrick blábolů dovršen, už to musím okomentovat

Tato dáma je opakovaně zcela mimo a ukazuje svoji naprostou nekompetentnost a mentální nedostatečnost. A přitom rozhoduje o zbrojních zakázkách za desítky či možná stovky miliard korun. Níže tři fatální selhání pro Vás obrázek.

28.7.2023 v 17:17 | Karma článku: 44.28 | Přečteno: 2413 | Diskuse

Robert Šimeček

"Nájemné prý letí nahoru, protože lidé nyní preferují nájem místo nákupu bytu." Vážně? :D

Experti za 15-20 dkg vlašáku, za pomocí Ctrl+C/V novinářů, zamořili mediální prostor dalším nesmyslem, který je pak papouškován dalšími experty za 10-15 dkg vlašáku. Já níže zadarmo vysvětlím, proč je to nesmysl.

26.11.2022 v 13:09 | Karma článku: 26.01 | Přečteno: 1094 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 12.47 | Přečteno: 111 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 909 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1584 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1745

Zajímám se o dění okolo sebe a snažím si utvářet svůj vlastní názor. Moje myšlení se časem vyvíjí stejně jako můj pohled na většinu věcí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...