Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je čas začít vnímat věci reálně, čím dříve, tím lépe a více v klidu.

a) pokud bude někdy nějaká vakcína, tak ne dříve než za rok b) restrikce epidemii přidusí, ale nikdy vir zcela nevymýtí c) stádová imunita je opět jediná cesta d) důsledky na nynější ekonomický systém budou naprosto devastující 

Výše zmiňované body jsou realita, ať se to už někomu líbí nebo ne. Čím dříve si toto uvědomíme, tím dříve s tím můžeme začít smysluplně a systematicky pracovat. Před čím nyní stojíme, to není apokalypsa, ale výzva, pokud ji pochopíme, vyjdeme z ní silnější a lepší. Pokud před ní budeme utíkat, propadneme se do chaosu. Nenechme se ukolébat představami, že tohle se vyřeší samo a vše bude jako dřív. Nic takového už není možné. Události už nabraly nezvratitelnou trajektorii. Nevěřím, že korona během dvou tří měsíců povolí, do ekonomiky se nalijí virtuální astronomické částky, které ani nejsou, a vše půjde víceméně jako dříve. Nesmysl. 

a) Pokud nyní vyvineme vakcínu tak bude trvat nejméně rok či spíše rok a půl, než bude aplikovatelná pro široké použití. I kdybychom ji měli dříve, tak její široká aplikace bez odpovídajících testů by byl nebetyčný hazard a daleko větší nebezpečí než samotný koronavirus.

b) Restrikce pomohly zastavit exponenciální růst epidemie a my jsme získali čas, což je dobře. Ale to vůbec neznamená, že vítězíme, pouze jsme se nyní schovali a přemýšlíme co dál. Rozumím tomu, že se snažíme zploštit křivku vývoje epidemie, ale pokud má opravdu časem dojít k promoření populace, tak při kapacitě 20 000 nakažených toto bude trvat 20-30 let. A jakmile bychom omezení povolili, hrozí rapidní nárůst. Mimochodem opatření i ve Wuhanu po uvolnění zase opět přitvrzují.

c) Příroda je ve finále daleko silnější než my. Současní lidé jsou výsledkem velmi drsného přírodního výběru, který se odehrál v minulých staletích, co se týče imunity. Urbanizace sebou přinesla infekční choroby, které byly v minulosti nejčastější příčina úmrtí. Jsme potomci těch, kteří přežili neštovice, mor a já nevím, co ještě.. A ten proces, kdy smrt zároveň přináší vítězství nikdy nekončí.Pokud se nechceme dočkat doby, kdy budeme moci existovat pouze ve skafandru a venkovní prostředí na planetě pro nás bude extrémně nepřátelské a nebezpečné prostředí. 

d) Ekonomika má velkou setrvačnost. Proto se nyní zdá, že všechno je v pořádku, vše víceméně funguje normálně. Stát ubezpečuje masivní podporou. Stát, který i v době největší prosperity hospodařil na dluh. Zajímalo by mě, kdo a za kolik bude půjčovat, když půjčovat si budou chtít úplně všichni.. Lití sta miliard do současného systému je jako vylít vědro drahocenné vody to písku v poušti. Pokud se radikálně zpomalí pomyslná kola ekonomiky v USA, UK, Německu atd., pak jenom budeme nehorázně plýtvat drahocennými zdroji a efekt bude minimální. 

Tohle všechno není důvod propadat depresi či dokonce strachu, je to výzva, relativně malá ve srovnání s tím, co řešili naši předci ještě v nedávné minulosti (I.a II. světová válka a další). Ale vážná výzva to každopádně je a pokud si někdo myslí, že problémy se vyřeší tím, že je bude ignorovat a pojede se myšlenkově ve starých kolejích, protože se to zdá nejpohodlnější, tak se šeredně mýlí. Následující sled událostí nás donutí změnit se tak jako tak, ale já jsem pro, abychom to udělali aktivně a s rozvahou pokud možno co nejvíce sami, než abychom k tomu byli donuceni bičem času a okolností. Potenciál na to určitě máme!

PS:

Podotýkám, že jsem naprostý laik a toto je můj osobní pohled vytvořený na základě všeobecně známých a dostupných informací. Pokud nesouhlasíte, uveďte prosím věcně svůj názor a argumenty v diskuzi, rád si je přečtu. Toto je fórum myšlenek určených k diskuzi, v podstatě o nic nejde, takže prosím bez zbytečných emocí, děkuji! :D

Autor: Robert Šimeček | pátek 3.4.2020 17:05 | karma článku: 12,37 | přečteno: 397x
  • Další články autora

Robert Šimeček

Pro 28 % ukrajinských dětí ve věku 6-14 let není u nás zajištěno základní vzdělávání.

Když jsem si tuto informaci přečetl, zůstal jsem naprosto v šoku. Považuji za naprosto skandální, pokud stát dětem nezajistí ani základní vzdělání.

11.4.2024 v 16:24 | Karma: 17,71 | Přečteno: 505x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

Válka na Ukrajině prý potrvá minimálně ještě dalších 10 let

Takto halucinoval ředitel Odboru bezpečnostní politiky na ministerstvu zahraničí Počuch v titulním článku Idnes. Tato představa značí základní nepochopení toho, jaká je nyní na Ukrajině situace a hlavně kam to celé zatím směřuje.

5.8.2023 v 18:30 | Karma: 37,13 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost

Robert Šimeček

Velká jarní ofenziva blábolení narazila na tvrdou realitu

Se značnou dávkou skepse jsem celé jaro četl články, kde se všichni předháněli v popisu, jak drtivě úspěšná a rychlá bude chystaná ofenziva. Jeden by řekl, že by bylo záhodno vystřízlivět, ale blouznění a blábolení pokračuje dál.

3.8.2023 v 16:37 | Karma: 36,95 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

Černochová - hattrick blábolů dovršen, už to musím okomentovat

Tato dáma je opakovaně zcela mimo a ukazuje svoji naprostou nekompetentnost a mentální nedostatečnost. A přitom rozhoduje o zbrojních zakázkách za desítky či možná stovky miliard korun. Níže tři fatální selhání pro Vás obrázek.

28.7.2023 v 17:17 | Karma: 44,29 | Přečteno: 2427x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

"Nájemné prý letí nahoru, protože lidé nyní preferují nájem místo nákupu bytu." Vážně? :D

Experti za 15-20 dkg vlašáku, za pomocí Ctrl+C/V novinářů, zamořili mediální prostor dalším nesmyslem, který je pak papouškován dalšími experty za 10-15 dkg vlašáku. Já níže zadarmo vysvětlím, proč je to nesmysl.

26.11.2022 v 13:09 | Karma: 26,27 | Přečteno: 1099x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 17,71
  • Průměrná čtenost 1757x
Zajímám se o dění okolo sebe a snažím si utvářet svůj vlastní názor. Moje myšlení se časem vyvíjí stejně jako můj pohled na většinu věcí.

Seznam rubrik