Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Válka na Ukrajině prý potrvá minimálně ještě dalších 10 let

Takto halucinoval ředitel Odboru bezpečnostní politiky na ministerstvu zahraničí Počuch v titulním článku Idnes. Tato představa značí základní nepochopení toho, jaká je nyní na Ukrajině situace a hlavně kam to celé zatím směřuje.

 Předně bych chtěl upozornit, že válka není jenom o suchých, ale i tak nevěrohodných svodkách generálních štábů a mapách, ale v reálu hlavně o lidech. A počítat s ještě minimálně dalšími deseti lety válečných útrap s nejistým  výsledkem, ale zato s jistou devastací pro Ukrajinu a hlavně Ukrajince by vydalo na blog sám o sobě. Ale ta představa mi přijde dost zvrácená a řeknu to na rovinu, nestála by ani za to konečné velké vítězství, které je spíš ale fata morgana, než nějaký reálný cíl na základě racionálních úvah a plánu. Takže místo heslovitých slaboduchých a nicneříkajících frázích se pustíme do pracnějšího a nepříjemného zkoumání reality. A uvidíme, jestli  je představa vítězného válečného maratonu a opotřebovávací války je pro Ukrajinu reálná.

Lidské zdroje 

Rusko má nyní reálně cca 140-145 mil obyvatel.

Ukrajina měla před invazí oficiálně necelých 43 mil. obyvatel, z toho ale cca 4 milionů  žilo dlouhodobě v zahraničí a další miliony tam pracovaly, pak odečteme okupovaná území Krym, většinově Donbas, Záporoží, což může být 7 milionů, pak váleční uprchlíci 6 mil, což se však ale částečně překrývá s těmi z okupovaných území. To číslo je opravdu velmi hrubý odhad, ale může to být okolo 25 mil obyvatel, kterými reálně "disponuje" vláda v Kyjevě. Ukrajina je 40 mil země jenom na papíře, v realu rozhodně ne.

I když Kyjev tají své ztráty, tak všeobecně i západní spojenci je odhadují na cca podobné jako ty ruské. Možná určité vodítko může poskytnout i toto: 10 % z vážně zraněných potřebuje amputaci, těch amputací bylo prý 20-50 000, ale prý to může být ještě více. Tak si to spočítejte a ještě k tomu připočtěte mrtvé z bojiště a pak se zamyslete, jestli je možné tímto stylem pokračovat dalších deset a více let. 

https://www.forum24.cz/o-koncetinu-prislo-od-zacatku-valky-az-50-tisic-ukrajincu-cisla-jsou-srovnatelna-s-prvni-svetovou-valkou?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

Asi si dokážete představit, co by pro jakoukoliv zemi znamenala dlouhá opotřebovávací válka s 6x větším sousedem. 

Hmotné zdroje

Rusko je naprosto potravinově, energeticky, surovinově i zbrojně soběstačné, respektive tohoto všeho mají nadbytek. Navíc denně inkasuje za suroviny vyšší stovky milionů dolarů či možná ještě více. Ekonomické sankce? Asi je to pro ně nepříjemné, ale na druhou stranu díky nim jejich oligarchové a jiné státy získaly to, co tam západní firmy pracně a nákladně budovaly přes 30 let. A co přímo ze Západu potřebují urgentně, to jim ochotně nějako přeprodají třetí země, sice za vyšší cenu, ale seženou to. Ale tohle by bylo na samostatný blog, ta blábolení o ekonomickém kolapsu a bankrotu Ruska z minulého roku... Stejně jako kecy o mezinárodní izolaci... Rusko by mohlo skutečně válčit v tomto módu 10 a více let, aniž by to pro Rusy mělo nějaký drastický dopad. A články, že ruským úředníkům chybí západní auta? Abychom se nedivili, že za pár let budou spokojeně jezdit v čínských a na ty západní si už ani nevzpomenou.

Ukrajina je v naprosto opačné situaci. Nejenom, že je závislá na zahraniční vojenské pomoci, ale i finanční pomoci, která zajišťuje základní chod státu jako takového. Doposud velký díl z vojenské pomoci tvořily zásoby starších zbraní a munice, které se ale už vyčerpávají. Mimochodem hlavně z toho důvodu začaly USA dodávat Ukrajině kazetovou munici, té mají prý ještě tak  8-12 mil, u těch starších šarží, si můžete jenom nechat zdát o 2,7 % selhání... ale to už je fakt "detail". Ukrajina nyní vystřílí 8000 granátů denně, USA si vytočily cíl, že v roce 2025!! bude jejich produkce dosahovat 3000 denně... Mimochodem, Rusové denně vystřelí 20-50 000! dělostřeleckých granátů a jejich výrobní kapacity jsou úplně někde jinde, než i ty plánované USA a celého Západu vůbec. Další věcí je, že Rusové  své staré zásoby neničí, oni se připravovali na vojenský střet s NATO, takže těch zásob musí mít enormní množství, ale i tak samozřejmě při takové spotřebě přijde vhod i taková KLDR.

https://www.forum24.cz/rusko-versus-ukrajina-stojime-pred-realitou-dlouhe-a-vycerpavajici-valky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

https://euobserver.com/ukraine/156836

Morálka

Myslím, že morálka je u obou stran zatím docela vysoká. Jak u civilního obyvatelstva, tak vojáků. Kdyby Rusové byli opravdu demoralizování, jak čteme v médiích, tak by se to odrazilo na počtu ruských vojáků zajatých Ukrajinou, ale nic takového nevidíme. Rusové podporují Putina a Ukrajinci Zelenského, to je fakt. Tamní lidé na obou stranách také i díky masivní propagandě a cezuře věří ve svoje velké vítězství. Rusové i Ukrajinci jsou velmi tvrdí a houževnatí lidé, ale vše má své meze. Hlavně, když se sliby budou stále více rozcházet s realitou. A faktem zůstává, že na Rusy válka doléhá naprosto neporovnatelně méně, než na Ukrajince. Krvavý válečný maraton ještě vůbec neznamená záruku jakéhokoliv vítězství, ale zaručeně to zdevastuje životy lidí i celou zemi.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-do-dvou-let-budeme-v-evropske-unii-tvrdi-ukrajinsky-premier-40421448

https://echo24.cz/a/HUrQ5/zpravy-svet-budanov-ukrajinske-jednotky-brzy-vstoupi-krym-tvrdi-velitel-rozvedky-budanov

 

 

 

 

 

 

Autor: Robert Šimeček | sobota 5.8.2023 18:30 | karma článku: 37,13 | přečteno: 1403x
  • Další články autora

Robert Šimeček

Pro 28 % ukrajinských dětí ve věku 6-14 let není u nás zajištěno základní vzdělávání.

Když jsem si tuto informaci přečetl, zůstal jsem naprosto v šoku. Považuji za naprosto skandální, pokud stát dětem nezajistí ani základní vzdělání.

11.4.2024 v 16:24 | Karma: 17,71 | Přečteno: 505x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

Velká jarní ofenziva blábolení narazila na tvrdou realitu

Se značnou dávkou skepse jsem celé jaro četl články, kde se všichni předháněli v popisu, jak drtivě úspěšná a rychlá bude chystaná ofenziva. Jeden by řekl, že by bylo záhodno vystřízlivět, ale blouznění a blábolení pokračuje dál.

3.8.2023 v 16:37 | Karma: 36,95 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

Černochová - hattrick blábolů dovršen, už to musím okomentovat

Tato dáma je opakovaně zcela mimo a ukazuje svoji naprostou nekompetentnost a mentální nedostatečnost. A přitom rozhoduje o zbrojních zakázkách za desítky či možná stovky miliard korun. Níže tři fatální selhání pro Vás obrázek.

28.7.2023 v 17:17 | Karma: 44,29 | Přečteno: 2427x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

"Nájemné prý letí nahoru, protože lidé nyní preferují nájem místo nákupu bytu." Vážně? :D

Experti za 15-20 dkg vlašáku, za pomocí Ctrl+C/V novinářů, zamořili mediální prostor dalším nesmyslem, který je pak papouškován dalšími experty za 10-15 dkg vlašáku. Já níže zadarmo vysvětlím, proč je to nesmysl.

26.11.2022 v 13:09 | Karma: 26,27 | Přečteno: 1099x | Diskuse| Ekonomika

Robert Šimeček

Trh s byty je letadlo, kterému už došlo palivo.

Tento blog je update mého blogu ze začátku února "Trh s byty je letadlo, kterému už brzy dojde palivo." Osvědčená mantra realitních "expertů" o neustálém realitním růstu se rozplynula jak jejich honoráře po nákupu v supermarketu.

17.9.2022 v 16:23 | Karma: 19,56 | Přečteno: 1045x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 17,71
  • Průměrná čtenost 1757x
Zajímám se o dění okolo sebe a snažím si utvářet svůj vlastní názor. Moje myšlení se časem vyvíjí stejně jako můj pohled na většinu věcí.

Seznam rubrik