Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trh s byty je letadlo, kterému už došlo palivo.

Tento blog je update mého blogu ze začátku února "Trh s byty je letadlo, kterému už brzy dojde palivo."  Osvědčená mantra realitních "expertů" o neustálém realitním růstu se rozplynula jak jejich honoráře po nákupu v supermarketu.

  V předchozím blogu  https://robertsimecek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=783028 z letošního února zmiňuji hlavní důvody, které stály za dosavadním raketovým růstem cen, byla to hlavně kombinace demografie, ekonomického růstu, kurzových hrátek ČNB, nízkých úrokových sazeb a nedostatečné bytové výstavby, jinak poslední důvod je kapitola sama o sobě a doporučuji si přečíst například toto: https://www.prahain.cz/zivot-ve-meste/vite-za-kolik-stavime-byty-ve-varsave-majitel-developerske-skupiny-udi-group-o-penezich-korupci-a-pokrivene-praze-8213.html 

  Zjednodušeně řečeno, skoro všechny prorůstové faktory, které stály za vývojem v posledních letech  zmizely nebo se obrací do opačné síly. Silné ročníky kupců už jsou pryč, tak jako "nulové" úrokové sazby a sen o růžové a ještě růžovější ekonomické budoucnosti. Nová ruská ghetta v pražských novostavbách už asi také nebudou vznikat v takové míře. Naše ceny bytů se už i v nominálu přiblížily těm na západě, kde jsou však stále spíše násobné nominální mzdy, takže na paritu kupní síly jsme už "špička" nyní. A v neposlední řadě se odvažuji tvrdit, že i dosavadní velmi nízká bytová výstavba půjde nezanedbatelně nahoru a to i přes neustálé strašení o nadcházející drahotě z důvodu drahých materiálech a nedostatku pracovníků. Takže dokonalá kombinace prorůstových faktorů, která vytvořila nakonec dokonalé cenové peklo, se nyní otáčí spíše v dokonalou bouři. 

   V současné době se ještě ceny drží víceméně na vrcholu, maximálně lehce klesají, protože nikomu se moc nechce  prodávat, natož jít s cenou výrazněji dolů. Ale je jenom otázkou času, kdy první investoři ve větším pochopí, že ceny už dál neporostou a začnou chtít prodávat a tím realizovat své zisky, což by mohlo spustit skutečný cenový pokles. A protože v posledních letech byla většina nákupů čistě spekulativních, nikoliv pro vlastní bydlení, protože ceny byly už i nad možnosti solidně vydělávající vyšší střední třídy,  nebude poptávka, protože žádný investor neinvestuje do něčeho, co padá a pro většinu lidí, co chtějí vlastní bydlení, jsou současné ceny nedosažitelné. Takže se nám situace může klidně obrátit, a my budeme mít najednou mnoho prodejců, ale minimum kupců. Takže situace a trend bude přesně opačný tomu, co jsme viděli  v předchozích letech.

Poznámka: reálný pokles cen bytů však už prakticky nastal, protože zatímco ceny takřka všeho citelně stoupají (inflace 17 %), tak ceny bytů stagnují, což znamená  reálný pokles.

  Růst cen nemovitostí v posledních letech už neměl i tak reálné ekonomické základy, tj. když vezmete v potaz například  čistý kapitálový výnos z pronájmu, lokální kupní sílu atd. Vše bylo hnáno jenom vírou, že hodnota realit dál a dál poroste, že to je snad jakýsi fyzikální zákon, toto bylo ještě umocněno tím, že tento růst pokračoval i přes pandemii, což však nebyl žádný zázrak, ale naprosto logickým důsledkem uvolněné měnové politiky a nedostatku jiných investičních příležitostí. Takže celé to realitní letadlo už bylo poháněno z drtivé většiny pouze penězi a hlavně vírou investorů, kteří očekávali další a další zhodnocení, takové ekonomické perpetuum mobile. Ale ta víra dostane nyní těžkou ránu v konfrontaci s realitou.  Kdo kupoval byt ve 40 let starém paneláku na okraji Prahy za 3+1 za 7-8 milionů a čekal, že cena bude za pár let snad 10-15 milionů, tak ten se šeredně přepočítal, protože i ta cena 7 milionů je úplně mimo ekonomickou realitu. Je to tržní cena, nikoliv reálná, to je rozdíl. Reálnou současnou cenu takového bytu odhaduji mezi 3-4 miliony korun.

  Můj osobní názor závěrem je takový, že kdo nekoupil doposud, ať to nedělá nyní (rozhodně ne, pokud by si musel půjčovat),  protože výš už ceny v nejbližší době určitě nepůjdou a nejpravděpodobnější variantou je už skutečný pokles, otázkou je, jestli to bude jenom 10 %,  25 % nebo i více...

Autor: Robert Šimeček | sobota 17.9.2022 16:23 | karma článku: 19,56 | přečteno: 1045x
  • Další články autora

Robert Šimeček

Pro 28 % ukrajinských dětí ve věku 6-14 let není u nás zajištěno základní vzdělávání.

Když jsem si tuto informaci přečetl, zůstal jsem naprosto v šoku. Považuji za naprosto skandální, pokud stát dětem nezajistí ani základní vzdělání.

11.4.2024 v 16:24 | Karma: 17,71 | Přečteno: 505x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

Válka na Ukrajině prý potrvá minimálně ještě dalších 10 let

Takto halucinoval ředitel Odboru bezpečnostní politiky na ministerstvu zahraničí Počuch v titulním článku Idnes. Tato představa značí základní nepochopení toho, jaká je nyní na Ukrajině situace a hlavně kam to celé zatím směřuje.

5.8.2023 v 18:30 | Karma: 37,13 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost

Robert Šimeček

Velká jarní ofenziva blábolení narazila na tvrdou realitu

Se značnou dávkou skepse jsem celé jaro četl články, kde se všichni předháněli v popisu, jak drtivě úspěšná a rychlá bude chystaná ofenziva. Jeden by řekl, že by bylo záhodno vystřízlivět, ale blouznění a blábolení pokračuje dál.

3.8.2023 v 16:37 | Karma: 36,95 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

Černochová - hattrick blábolů dovršen, už to musím okomentovat

Tato dáma je opakovaně zcela mimo a ukazuje svoji naprostou nekompetentnost a mentální nedostatečnost. A přitom rozhoduje o zbrojních zakázkách za desítky či možná stovky miliard korun. Níže tři fatální selhání pro Vás obrázek.

28.7.2023 v 17:17 | Karma: 44,29 | Přečteno: 2427x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

"Nájemné prý letí nahoru, protože lidé nyní preferují nájem místo nákupu bytu." Vážně? :D

Experti za 15-20 dkg vlašáku, za pomocí Ctrl+C/V novinářů, zamořili mediální prostor dalším nesmyslem, který je pak papouškován dalšími experty za 10-15 dkg vlašáku. Já níže zadarmo vysvětlím, proč je to nesmysl.

26.11.2022 v 13:09 | Karma: 26,27 | Přečteno: 1099x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 17,71
  • Průměrná čtenost 1757x
Zajímám se o dění okolo sebe a snažím si utvářet svůj vlastní názor. Moje myšlení se časem vyvíjí stejně jako můj pohled na většinu věcí.

Seznam rubrik